måndag 25 mars 2013

Chile


"Hmm, skulle man kunna ta tillbaka norge
med ett gaeng av dom haer...?"
Det har varit full fart på resandet sen sist... Vi blev snuvade på klätter-höjdpunkten Cochamo på grund av regn, regn och regn. Bara lite bittra blev vi...

Så vi gjorde det bästa av situationen och gick all-in på turistandet istället.

Från Bariloche, Argentina tog vi oss till via Puerto Montt till Puerto Varas, Chile.

Det blev en guidad tur till ön Chiloe och en titt på lite pingviner. Säsongen var nästan slut så det var lite snålt med pingviner. Dom sticker tydligen ut på en ca sex månader lång simtur när dom är klara med tillverkningen och kläckningen av nästa generation vaggande frackar.

"Kulan ligger daer den ska ocksa...
Larissa, vad hade dom for bagagevikt pa planet?"

Det roligaste med hela Chiloe-turen..
Turist skjutsen ut till baten!
Vi guppar runt i stilla havet och tittar pa delfiner.

Haer aer baesta fotot pa pingvinerna, var tvungen att forstora det sa mycket som mojligt
 for att man ska ana vad det forestaeller...

Hakan blir uppbjuden och bjuder pa show

 Eftersom väderprognosen hotade med jättemycket regn i jättemånga dagar begav vi oss med expressbuss till huvudstaden Santiago. Staden är vackert belägen med andernas snötäckta berg i öster, enda cruxet är att det döljs av en inte oförsvarlig mängd smog. I Santiago roade vi oss med shopping (hmm, ja det var egentligen bara jag som shoppade loss) och dansshow med middag. Det var en sann turistshow där publiken aktiverades. Håkan blev ett tacksamt offer då han satt nära scenen och aldrig tackade nej. Han la in sitt veto mot att lägga upp filmen på påsk-ö-dansen... Hula-hula tjejerna tog av honom tröjan och fick honom att prestera sina bästa höftrullningar mitt på scen framför dom ca 100 gästerna. Jag skrattade så jag fick kramp ;)

Kvaellssol i Vina del Mar
(laegg maerke till den sprillans nya softshelljackan..)

Vi lämnade Santiago bakom oss för lite sol och strandliv i Vina del Mar och kulturellt besök i historiska världsarvsstaden Valparaiso. Solen värmde gott efter tiden i Patagonien, men den kalla Humboldtströmmen frestade inte till bad! Håkan tog blygsamma tre-kvart på sig att doppa sig, medan undertecknad sparade sig till varmare breddgrader. Vår hostel-värd i Vina varnade oss för kriminaliteten i Valparaiso och sa att vi måste vara ute ur staden senast klockan 18.00!






Japanska turister dansade och showade till nyaste
poplatarna pa torget tills deras turguide
vallade dom vidare. Skapligt underhallande!

Vi hakade på en gratis tre timmars stadstur i Valparaiso. Medans vi väntade på torget började en japansk turistgrupp oväntat skaka loss till dom nyaste poplåtarna. Det hade snart bildats en publik som ivrigt fotade och filmade dom medelålders oblyga diskodansarna... Helt klart dagens bästa!


Gatukonst i Valpo



Valparaiso, eller Valpo, är en annorlunda stad. En hamnstad som består av 45 kullar, till en del går det att ta sig med hiss eller kabinbana. Kullarna är ett gytter av trånga gränder och hus i alla regnbågens färger. Eftersom det är så brant och kuperat så är det inte ovanligt att ett hus kan ha olika många våningar på olika sidor.

Det som kanske gjorde störst intryck var gatukonsten. Precis som i dom flesta andra städer i världen så plågas staden av grafitti och klotter. Men i Valpo verkar det finnas en hederskod som säger att ingen förstör gatukonst. Så det är vanligt att betala en kostnär för att smycka sin vägg och på det sättet slipper man oönskad grafitti samtidigt som man får ett stycke konst.




Laeckert!


Kulturella Hakan spanar in gatukonsten
 Guiden berättade om en raggningsreplik från 20-talet. Man frågade arbetskollegan på lunchen om denna vill "dela en kyckling på nattduksbordet"... Varefter man gick tillsammans och köpte en grillad kyckling, hyrde ett rum på ett motell, åt sin kyckling och hade sitt lilla roliga. Sen gick man tillbaka till jobbet och ingen annan visste vad man hade haft för fuffens för sig. 

Hakan hittade till sin fortjusning ett jaettetraed
Trots att vi var kvar ända tills efter klockan 19.00 på kvällen i Valpo så råkade vi inte ut för några hemskheter, och tog oss säkert tillbaka till hostelet i Vina.



Efter all uppmaerksamhet kring Hakans bleka hud sa
har han tvingats jobba lite pa braennan

Vi bussade oss vidare norrut, mil efter mil genom världens torraste öken. Helt stendött... det växte ingenting. Förutom kring någon enstaka oas.

Vi tog ett par stranddagar i trevliga staden Iquique, och sedan ett par till i Arica på gränsen till Peru. Vi passade även på att ta en titt på världens äldsta mumier, med 9000 år på nacken.

En liknande kyrkogard har vi aldrig stott pa
Det aer viktigt att traena for att se bra ut pa beachen
Slaeng dig i vaeggen Egypten... dom haer mumierna slar era med ca 3000 ar!
Hoppas att alla därhemma mår bra, och i synnerhet min nybakade systerson Oliver och hans lilla familj!
Kramar från oss!

3 kommentarer:

  1. Tjoho,först med att kommentera=) Vasaloppet avklarat, åkte in på 6 timmar 14 minuter, ganska nöjd faktiskt! Börjar jobba nästa vecka, men blir nog bra. Vi ska upp till dalen och fira lite påsk, Mikael med familj kommer upp=) Om man kisar kan man eventuellt se att Håkan fått lite färg=p Njut nu av det sista som "backapckerlivet" har att erbjuda, så syns vi hemma när våren anlänt(förhoppningsvis)

    Kramar från Mora

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Håkan har verkligen bjudit på sig själv. Underbart!

    Här sitter vi i soffan och är stinna efter påskmiddagen. Morfar, mormor, Tommy, Mikael, Maria, Eva och jag är helt slut och njuter nu av lugnet. Kidsen sover! Tommy och Linn och Theo sover över och imorgon bär det av till Porfyrdammen för att grilla och njuta av solen. Ni skulle vara med!

    Det ska bli kul att träffa er när ni kommer hem. Väskan står kvar hemma hos oss, glöm meddelandet jag skickade tidigare.

    Alla hälsar! Ha det bra och flyg säkert hem!
    /Emma, Mikael, Svea, Tommy, Linn, Theo, Maria, Eva, Morfar och Mormor

    SvaraRadera
  3. Snyggt jobbat Tommy! Klart du ska vara nojd :) Vi ar iaf grymt imponerade.

    Vi hade jattegarna varit med pa paskmiddag och grillning... vi far ta igen det nar vi kommer hem! Hakan har borjat prata mer och mer om kolbullar, kottbullar med potatis och lingon, bilar som inte tutar varannan meter, bus med brorsbarn och Hykjebergsklattring... Kan vara en svang av hemlangtan ;)

    Vi blir nan dag i Sthlm nar vi landat, sa det passar bra att ta vaskan da Emma :)

    Vi ses snart!
    Kramar fran Hakan och Larissa

    SvaraRadera